Boeierstraat 6, 8102 HS Raalte(0572) 38 27 79info@wekadata.nl Support starten
slide
In mei gaat de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van start. Door deze nieuwe wet wordt de bescherming van persoonsgegevens beter maar ook strenger gereguleerd. In dit blog geven wij vast 3 makkelijk toepasbare tips die wat meer inzicht geven. Want de beveiliging van informatie heeft voor 80 % te maken met mensen. En waar mensen werken kunnen fouten……. etc. etc. Juist dat wil je voorkomen!

Je weet niet wat je niet weet!

Het lastige is dat je niet weet wat je niet weet. Vaak denken bedrijven dat alles op orde is en dat gegevens voldoende beschermd zijn. Helaas weet je niet waar het ‘lek’ zit totdat er bij jouw bedrijf wordt toegeslagen. De ervaring leert dat bedrijven die het slachtoffer zijn geworden van misbruik of diefstal van gegevens de beveiliging daarvan goed op orde hebben. Maar; voorkomen is beter dan genezen en de gevaren zijn dichterbij dan je denkt. Daarom een drietal tips om in de basis het risico te verminderen.

Updaten

Het klinkt zo simpel maar het updaten van software wordt in de praktijk nog al eens vergeten of genegeerd. Je computersysteem wordt beveiligd door de leveranciers. Wanneer zij op problemen stuiten lossen ze deze op. Ze stoppen de oplossing in de volgende update, zodat jij als gebruiker na die update beschermt bent tegen dat probleem! Belangrijk is dus om deze updates uit te voeren zodat jouw systeem over de laatste inzichten en beveiliging beschikt

Wachtwoorden

Je systemen beveiligen met wachtwoorden is een goed idee. En hoe meer componenten (hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens) een wachtwoord bevat, hoe sterker het is. Maar, de praktijk laat vaak wat anders zien. Wachtwoorden moeten vaak gebruikt worden en je moet er vaak vele onthouden. Dus kies je onbewust steeds eenvoudigere wachtwoorden of kies je voor alles hetzelfde wachtwoord.

Wil je dit weer omkeren? Denk dan eens aan een wachtwoordmanager. Een online dienst (soms gratis, soms voor een klein maanbedrag) die voor jou een kluis vormt. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van die kluis te onthouden en in te voeren. De wachtwoordmanager logt dan voor jou op de andere sites en diensten in met sterke wachtwoorden. Eenmaal een wachtwoord en je andere systemen toch beveiligd met sterke wachtwoorden!

Kopie ID

Bij veel bedrijven wordt een kopie bewaart van het Identiteitsbewijs van werknemers. Handig, je weet maar nooit waar je deze voor nodig hebt. Maar ook een risico! Wanneer een ID van iemand gestolen wordt kan dit leiden naar identiteitsfraude. Dit is makkelijk op te lossen door de kopie onbruikbaar te maken voor criminelen. Heel simpel; schrijf met bijvoorbeeld een pen groot op de kopie “Kopie alleen ter identificatie voor bedrijf X”. Zo kan je toch zelf een kopie bewaren maar is deze waardeloos geworden voor anderen.

Met deze drie tips kan je snel en eenvoudig de processen in je bedrijf zodanig inrichten dat je een goed slot op de voordeur zet tegen internetcriminelen. Communiceer dit ook goed met medewerkers. De beveiliging wordt voor 80% door hen bepaalt. Want al plaats je vier sloten op de voordeur….met een openstaand raam zijn criminelen zonder moeite alsnog binnen!

Meer weten of hulp nodig? Lees dan ook onze blogs.

Natuurlijk kan je ook altijd contact met ons opnemen!