Boeierstraat 6, 8102 HS Raalte(0572) 38 27 79info@wekadata.nl Support starten
slide

In januari van dit jaar werd bekend dat er twee grote fouten zitten in de chips die in bijna alle computers, smartphones en servers zitten. Door deze fouten is het voor hackers eenvoudig om mee te lezen in bestanden waarin jij nu bezig bent. En daarbij dus ook in je documenten en foto’s kunnen kijken en je wachtwoorden zien.

Wat is er aan de hand:

Soms hebben computerprogramma’s toegang nodig tot het beschermde gedeelte van je PC. Hierin zitten de aansturing en alle computercodes opgeslagen. Door de fout in de chip lukt het om met lekken Meltdown en Spectre een aanval te plegen op deze beveiliging waardoor deze persoonlijke informatie boven water komt.

Meltdown:

Meltdown treft alles met een Intel-chip. De meeste computers en laptops hebben een chip van deze fabrikant. Door een fout in het ontwerp kan een aanvaller toegang krijgen tot de kern van je computergeheugen, waar hij onder andere je wachtwoorden en privacy gevoelige informatie kan lezen.

Spectre:

Deze treft de chips van Intel meer dan de chips van ARM (o.a. de iPhones en Android telefoons). Daarnaast lopen ook laptops en computers met een AMD (concurrent van Intel) een groot risico. Door de fout in de chips kan dit lek eenvoudig toegang krijgen tot het geheugen van verschillende programma’s op je device.

 

Hoe weet ik of ik slachtoffer ben?

Helaas, dat is niet te zeggen. De aanvallen van Spectre en Meltdown laten geen sporen na. Maar dat er een mogelijkheid is dat dit in jouw apparaat kan gebeuren is bijna zeker.

Toch is het niet helemaal duidelijk of er al misbruik gemaakt is van deze bugs. Beide zijn aan het licht gekomen door onderzoekers. Zij hebben de bug gevonden en uitgeprobeerd wat er mee mogelijk is. Dit in het kader van onderzoek en niet om ergens kwaad aan te richten. Het is dus afwachten of, en wie deze lekken heeft of zal misbruiken. Het heeft de potentie wel om een groot probleem te worden maar tot nu toe zijn er geen grote aanvallen bekend.

En nu?

Er zijn voor nu twee belangrijke tips:

  1. Blijf je device updaten! Fabrikanten zoeken naar een oplossing voor deze bug. Elke keer wordt een nieuw stukje beveiliging toegevoegd aan de updates. Dus als jij elke keer netjes de updates installeert dan weet je zeker dat je beschikt over de laatste versie en de best mogelijke bescherming.
  2. Klik niet op vreemde links. Ontvang je een bericht met een rare link, open deze dan niet. Als het al niet goed voelt, er ergens iets vreemds vermeld staat of je kent de afzender niet, laat het dan aan je voorbij gaan. En wordt je voor iets uitgenodigd wat te mooi klinkt om waar te zijn….dan is dit waarschijnlijk ook het geval.

 

Maar hoezo wordt dan mijn PC langzamer?

Nadat beide lekken waren ontdekt kwamen ook de eerste oplossingen. De beide bugs zijn namelijk enigszins te bestrijden. Door het updaten van je apparaat kan je namelijk een gedeelte van de aanvallen omzeilen door nieuwe algoritmes toe te voegen. Makkelijker gezegd, je gaat van A naar B maar dan wel via C, D en E. Mooi dat het kan maar die nieuwe route neemt ook meer tijd in beslag. Hierdoor kan je computer trager worden.

Heb jij hier last van? Natuurlijk heel vervelend maar denk er wel aan dat dit is omdat je PC dan wel beter beveiligd wordt.

Had je al een ouder toestel of PC en is deze nu helemaal niet meer vooruit te branden? Dan zou dit een goed moment kunnen zijn om aan vervanging te denken. Dit geeft geen garantie dat je in de toekomst geen slachtoffer van de bug kan worden. Maar dan heb je wel een snelle PC met de laatste beveiliging er op.