Boeierstraat 6, 8102 HS Raalte(0572) 38 27 79info@wekadata.nl Support starten
slide

Het lijkt soms wel een slecht huwelijk; Faxen en VoIP. Waar wij eerder een ratelende, piepende toon hoorden wanneer je een fax verstuurde is de lijn tegenwoordig stil. Maar waarom komt die fax dan niet over? 

Dat ratelen en piepen kon je eigenlijk zien als het onderling “praten” van de faxapparaten. Zij kregen een boodschap, gaven die door en de ontvanger printte dit uit. Bij gesprekken via VoIP wordt alles wat wij zeggen (spraak) verpakt in een klein pakketje data. En deze pakketjes worden verstuurd via het internet, net zoals een emailbericht. Maar het internet is niet foutloos.

Wanneer er een fout is bij het verzenden van een email krijg je een foutmelding en kan je het bericht opnieuw verzenden of de afzender vragen het bericht nogmaals te versturen. 

Bij een telefoongesprek via het internet is de verbinding live. Als er dan 1 pakketje ontbreekt merk je daar niet veel van. Misschien hoor je een korte ruis of tik maar het gesprek kan gewoon doorgaan.  

Bij het versturen van een fax is die ene korte tik, het ontbrekende pakketje data, voldoende om de hele fax te laten mislukken. Dit zal, voor zover de technieken nu bekend zijn, ook het probleem blijven voor faxen via VoIP. Maar gelukkig zijn er wel andere oplossingen:

1. Scanner met emailfunctie. 

Ontvang je maar af en toe een fax? Dan kan je goed uit de voeten met een scanner met emailfunctie. Zowel Brother als HP bieden een dergelijke printer/scanner aan. Na het installeren van de IFAX firmware worden de faxen omgezet naar een email die in je normale mailbox terecht komt.  Zo heb je alles in één apparaat bij elkaar!

2. Fax to email of email to fax. 

fax to mailWat is Fax to e-mail?
Met Fax to e-mail koppel je een bestaand fax telefoonnummer aan een VoIP account. Heb je nog geen fax telefoonnummer dan kun je uiteraard een nieuw regionaal of 085 nummer uitkiezen voor je fax. 

Hoe ontvang ik een Fax met Fax to e-mail?
Alle faxen die worden verstuurd komen binnen op het VoIP account en worden verstuurd naar een intern emailadres dat je zelf hebt opgegeven. Je krijgt deze faxen binnen in je mailbox als pdf en kunt deze als het nodig is uiteraard gewoon printen of doormailen. 

Hoe verstuur ik een Fax met Fax to e-mail?
Faxen via VoIPAls je zelf een fax wil versturen dan kun je direct het opgeslagen bestand als bijlage mailen naar een speciaal email adres. Het VoIP account stuurt deze weer door naar de ontvanger van de fax. 

Uiteraard kan de ontvanger wel een gewoon fax apparaat hebben. Heb je het document niet digitaal dan kun je deze gewoon inscannen of je kunt een foto maken van het document en direct doormailen/faxen vanaf je smartphone.

3. De analoge lijn.
Is faxen een essentieel onderdeel van je bedrijfsvoering? Dan is en blijft een aparte analoge lijn voor je faxapparaat nog steeds de beste keuze. Heb je een ISDN lijn, dan zal KPN deze in september 2019 gaan afsluiten omdat zij stoppen met ISDN. Geen nood, een oplossing is de lijn omzetten naar analoog met behoudt van je faxnummer. 

Vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via 0572 – 38 27 79 of mail naar info@wekadata.nl